13. 04. 2010.

Završna konferencija projekta Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju (2009. – 2010.)

Učinkovito stručno usavršavanje nastavnika pridonosi i boljem izvođenju nastave i boljem obrazovanju učenika

Završna konferencija projekta Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju (2009. – 2010.)Završna konferencija projekta Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju (2009. - 2010.) na kojoj su predstavljeni rezultati, održivost i Zbornik radova sudionika projekta održana je 12. travnja u Zagrebu. U Projektu je sudjelovalo 20 viših savjetnika AZOO-a iz cijele Hrvatske različitih predmetnih područja koji su se osposobili i ojačali za unapređenje stručnog usavršavanja u skladu sa suvremenim europskim i svjetskim znanstvenim i stručnim trendovima. Projekt je provela Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s akademskim direktorom engleskog Instituta za jezično obrazovanje u Norwichu Rodom Bolithom.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović na predstavljanju projekta istaknuo je da učinkovito stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika pridonosi boljem izvođenju nastave i boljem obrazovanju učenika. Podsjetio je da AZOO godišnje organizira više od 900 stručnih skupova na kojima sudjeluje više od 56 000 tisuća odgojno-obrazovnih radnika te da su napravljeni i kvalitativni pomaci u stručnom usavršavanju.

Foto-album

  • Završna konferencija projekta Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju (2009. – 2010.)
  • Završna konferencija projekta Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju (2009. – 2010.)
  • Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović
  • Voditeljica projekta Sanja Milović
  • Akademski direktor engleskog Instituta za jezično obrazovanje u Norwichu Rod Bolitho
  • Okrugli stol

- Rod Bolitho je čovjek koji je najzaslužniji da je AZOO napravio jedan od svakako najvažnijih i najsadržajnijih projekata u posljednjih nekoliko godina i što su savjetnici Agencije napravili neupitan napredak u stjecanju novih kompetencija po pitanju stručnog usavršavanja – istaknuo je V. Filipović. Naglasio je da kvaliteta stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika ovisi o kvaliteti savjetnika Agencije, koji osmišljavaju programe stručnih skupova, ali i o učiteljima i nastavnicima koji to prezentiraju u svojim školama. Ravnatelj Agencije obećao je da će se naći načina da viši savjetnici koji su sudjelovali u projektu prenesu stečeno znanje na ostale sudionike odgojno-obrazovnog sustava.

Projekt Suvremeni pristupi stručnom usavršavanju i njegova polazišta, ciljeve i održivost predstavila je voditeljica projekta Sanja Milović, viša savjetnica za međunarodnu suradnju AZOO-a. Cilj projekta, istaknula je, bio je ojačati i osnažiti savjetnike po pitanju stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika u skladu sa znanstvenim i novim spoznajama.

- Osnovno polazište ovoga projekta je da učinkovito stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika treba biti u funkciji poticanja profesionalnog razvoja odgojno-obrazovni radnika i da treba rezultirati kvalitetnim izvođenjem nastave i boljim obrazovnim postignućima učenika – pojasnila je S. Milović. Istaknula je također da je sudjelovanjem u ovom projektu Agencija napravila veliki kvalitativni pomak u svom radu jer je prepoznaje potrebu za svojim unapređenjem, i u potpunosti je financira.

Britanski stručnjak koji je radio u 30 zemalja svijeta na stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika Rod Bolitho na predstavljanju projekta naglasio je da je profesionalni razvoj kontinuirani proces koji se reflektira u cjeloživotnom pristupu učenju te postaje sve važnijim prioritetom i u europskim odgojno-obrazovnim sustavima.

- Navike promišljanja vlastite prakse ključne su za učenje i profesionalni razvoj tijekom karijere, a ovi savjetnici su to vrlo uspješno činili stoga vjerujem da je ovo tek početak dugoročne promjene u hrvatskom školstvu – poručio ju R. Bolitho.

Zbornik radova Stručno usavršavanje i profesionalni razvoj predstavila je Mirela Barbaroša-Šikić, pomoćnica ravnatelja AZOO-a, koja je i sam sudjelovala u projektu. Govoreći o zborniku citirala je prof. dr. sc. Slavicu Bašić s Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru koja je u recenziji napisala da je posebna vrijednost zbornika u popunjavanju praznine u hrvatskoj stručnoj literaturi o stručnom usavršavanju i profesionalnom razvoju odgojno-obrazovnih radnika. Svoje radove iz Zbornika predstavile su i četiri više savjetnice AZOO-a. Marijana Češi govorila je o aktivnostima stručnog usavršavanja prema modelu iskustvenog učenja, Maja Zrnčić predstavila je razdoblja u profesionalnom životu učitelja/nastavnika, Teodora Dubrović govorila je o motivaciji nastavnika za stručno usavršavanje i profesionalni razvoja, a Loranda Miletić o praćenju i izvođenu nastave od strane savjetnika kao poticaj profesionalnom razvoju učitelja/nastavnika.

Nakon predstavljanja projekta održan je okrugli stol na kojem su predstavnici AZOO-a, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje te ravnatelji i djelatnici škola pokušali odgovoriti na pitanja kako unaprijediti kvalitetu i učinkovitost stručnog usavršavanja, kako potaknuti odgojno-obrazovne radnike na preuzimanje veće odgovornosti za profesionalni razvoj te kako povećati razmjenu iskustava i mobilnost učenika i odgojno-obrazovnih radnika.

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja