18. 05. 2011.

Obrazovanje za održivi razvoj važno je za osiguranje kvalitete života

Regionalna konferencija na temu Obrazovanje za održivi razvoj održana je u Zagrebu 16. i 17. svibnja 2011. , a organizirali su je Agencija za odgoj i obrazovanje, KulturKontakt Austria i Austrijski ured za prosvjetnu suradnju u Republici Hrvatskoj.

konferencija1_mNa konferenciji su predstavnici ministarstava, agencija i odgojno-obrazovnih institucija iz Hrvatske i sedam zemalja iz regije razmjenjivali iskustva o najnovijim  međunarodnim i nacionalnim trendovima u obrazovanju za održivi razvoj, te pokušali ukazati zašto je obrazovanje za održivi razvoj važno za osiguranje kvalitete života.

Konferenciju je otvorio Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje naglasivši da je obrazovanje ključni čimbenik u napretku i promjenama životnih navika. Donošenjem Nacionalnog okvirnog kutikuluma, istaknuo je,  teme održivog razvoja će, uz građanski odgoj i poduzetništvo, imati važno mjesto u  odgojno-obrazovnom sustavu.

konferencija2_mRavnatelj Filipović pohvalio je dvoipolgodišnji projekt modularnog stručnog usavršavanja, kojeg su zajednički osmislili Agencija za odgoj i obrazovanje i Austrijski ured za prosvjetnu suradnju, a koji je imao za cilj osposobljavanje i profesionalizaciju hrvatskih multiplikatora i standardizaciju budućih seminara obrazovanja za održivi razvoj. 

O svjetskim iskustvima i provođenju UN-ova Desetljeća održivog razvoja u uvodnom dijelu konferencije izlagali su Helmuth Hartmeyer član UNESCO-ovog Povjerenstva Republike Austrije i  Arne Baumann, European Training Fundation.

konferencija3_mU radnom dijelu konferencije sudionici su razmjenjivali ideje i primjere dobre prakse s ciljem daljnjeg širenja postojeće suradničke mreže. Viša savjetnica za biologiju iz Agencije za odgoj i obrazovanje Diana Garašić predstavila je iskustva i aktivnosti obrazovnog sustava RH u obrazovanju za održivi razvoj. U sklopu predavanja predstavila je i priručnik Obrazovanje za održivi razvoj, koji je nastao kao plod rada ravnatelja, učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske u sklopu dvoiplogodišnjeg modularnog stručnog usavršavanja na temu obrazovanja za održivi razvoj.  Naime, Agencija je protekle dvijeipol godine organizirala niz stručnih skupova s ciljem pojašnjavanja ideje obrazovanja za održivi razvoj u kontekstu Desetljeća UN-a posvećenom tom aspektu obrazovanja te senzibiliziranja predstavnika škola za ovo područje.

 

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja