Županijska stručna vijeća - Stručni suradnici
27. 05. 2009.

Državni seminar za voditelje ŽSV-a stručnih suradnika i nastavnika psihologije

Državni seminar za voditelje ŽSV-a stručnih suradnika i nastavnika psihologijeDržavni seminar za voditelje ŽSV-a stručnih suradnika i nastavnika psihologije održan je u Krapinskim Toplicama 25. i 26. svibnja 2009. godine. Na prvom državnom seminaru za voditelje sa sljedećim temama, Profesionalni razvoj i stručno usavršavanje (viša savjetnica, Teodora Dubrović, prof.) i Kompetencije školskog psihologa (dr. sc. Vlasta Vizek Vidović) sudjelovalo je svih 16 voditelja.

Tema Profesionalni razvoj i stručno usavršavanje je aktualna jer se bavi razlikama i sličnostima između stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja, njihove efikasnosti u primjeni u odnosu na osobni i stručni razvoj. Sagledavajući ulogu psihologa u školi, koji u svom području rada obuhvaća rad s učiteljima, učenicima i roditeljima, neophodno je razmotriti korisne načine i oblike rada s obzirom na očekivane razvojne promjene. Stoga je potrebno stjecanje novih spoznaja iz područja modela učenja odraslih u profesionalnom razvoju.

Državni seminar za voditelje ŽSV-a stručnih suradnika i nastavnika psihologijeVoditelji su primjenjujući model iskustvenog i refleksivnog učenja analizirali efikasne načine učenja u stručnom usavršavanja psihologa i značajne edukacije koje su pridonijele kvalitetnom pomaku u profesionalnom razvoju psihologa. Također, kritički su se osvrnuli na godišnji plan i program rada stručnog suradnika i nastavnika psihologije te zaključili potrebne preinake. Uočavanjem razvojnih profesionalnih faza razgovaralo se o stručnim potrebama na različitim razinama kao što su pripravnička, stručna, profesionalna i ekspertna. Viša savjetnica je iznijela načela profesionalnog razvoja i dimenzije stručnog usavršavanja.

Državni seminar za voditelje ŽSV-a stručnih suradnika i nastavnika psihologijeTema Kompetencije školskog psihologa nadovezuje se na visokoškolsko promišljanje o stjecanju određenih kompetencija po završetku studija. Iz predavanja dr. sc. Vlaste Vizek Vidović doznalo se o generičkim i specifičnim kompetencijama i područjima rada školskog psihologa prema europskim standardima. Procijenjeno je koliko se mogu razviti generičke kompetencije tijekom a koliko nakon studija. Dogovoreno je da se skala za procjenu specifičnih kompetencija prilagodi i primijeni na stručnim skupovima ŽSV-a stručnih suradnika i nastavnika psihologije.

Državni skup je zaključen planom aktivnosti stručnog usavršavanja prema iskazanim profesionalnim potrebama i procjenama.

Teodora Dubrović, prof.
Viša savjetnica za stručne suradnike i nastavnike psihologije

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja