Županijska stručna vijeća - Informatika/računalstvo
16. 11. 2010.

Virtualni državni skup za voditelje ŽSV-a informatike i računalstva

Sudionici skupa informirani su o svim novostima u području IT-a

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje uz podršku Microsoft-a, MZOŠ-a i CARNet-a 23. listopada 2009. održan je državni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja i nastavnika informatike/računalstva. Korištenjem alata za videokonferencijski prijenos - Microsoft Office Live Meeting 2007. 54 voditelja županijskih stručnih vijeća, 4 viša savjetnika za informatiku, 4 predavača s udaljenih lokacija (Zagreb, Split, Labin), predstavnici CARNet-a, MZOŠ-a i Microsofta, pratili su putem interneta iz svojih škola, ureda i domova, stručni skup s pomno odabranim stručnim temama, u trajanju od 6 sati.

Microsoft Office Live Meeting je alat koji koristimo u radu već gotovo tri godine i svakim sljedećim korakom radimo na području edukacije te suradnje na daljinu i ostvarujemo sve veće uspjehe. Zašto smo se odlučili okupiti 54 voditelja kroz Live Meeting? U skladu s mjerama štednje i rezanja troškova, nismo željeli izgubiti na učestalosti informiranosti i edukacije županijskih voditelja a posebno u području IT-a gdje se promjene događaju svakodnevno. S tom željom odlučili smo ponovno iskoristiti Live Meeting, pozvati predavače s top- temama i održati virtualni stručni skup s mogućnošću pristupa s bilo koje lokacije i voditeljima i predavačima.

Sudionici skupa informirani su o svim novostima u području IT-a, a posebna novost koja će svim učiteljima i nastavnicima biti jako zanimljiva najava je Download Centra gdje će biti omogućen download Microsoft programskih alata i podrške potrebne za odvijanje nastave informatike odobrene os strane MZOŠ-a uz sve potrebne licence. Download centar kreiran je u suradnji Microsofta, CARNet-a i MZOŠ-a.

Sljedeća novost kojom možemo biti ponosni je Windows 7, jer smo temu predstavili nastavnicima informatike upravo dan nakon službene objave i puštanja novog operacijskog sustava – Windows 7 u svijet. Predstavljene su sve prednosti, novosti i različitosti ovog operacijskog sustava od svojih prethodnika te je prikazan kratak demo-instalacije Windowsa 7.

Ne smijemo preskočiti i ostale teme koje su od izuzetne važnosti za provedbu nastave informatike, a to je „Održavanje računalne učionice“ te tema koja je oduvijek nastavnicima izazov: „Metode i oblici rada u nastavi informatike s djecom s teškoćama u razvoju i učenju“.

Šest sati videokonferencijskog prijenosa putem interneta, tehnika je funkcionirala besprijekorno, zadovoljstvo je obostrano (od strane organizatora, sudionika i predavača). Ovakvom organizacijom stručnog skupa smanjili smo troškove putovanja voditelja, uštedjeli i na vremenu utrošenom na putovanja voditelja, smanjili broj sati koje voditelji gube na nastavi. Što smo dobili? Dobili smo snimke svih izlaganja i mogućnost reprodukcije i korištenja na svim vijećima učitelja i nastavnika informatike a predavači će tada biti online i putem Live Meetinga davati odgovore na postavljena pitanja. Što smo izgubili? Jedini nedostatak je susret uživo, druženje u pauzama i slobodno vrijeme nakon predavanja tj. networking. Tko zna, možda nas Microsoft novom verzijom Live Meetinga iznenadi nekom virtualnom kavom ili možda nekom novom vrstom online Team Buildinga. No, s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo i u skladu s recesijom, mi smo dali doprinos, a nismo izgubili na kvaliteti. Čak štoviše, mogu reći da smo ovakvom organizacijom pokazali da smo potpuno u skladu sa svjetskim trendovima u području edukacije.

Viša savjetnica za informatiku i računalstvo
Željka Knezović, prof.

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja