Cjelovita kurikularna reforma

Rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje

Kurikulum.hr – stranice posvećene provedbi reforme

Obavijesti i najave

Dr. sc. Diana Garašić i dr. sc. Kata Lučić dobile najviše priznanje u odgoju i obrazovanju – Nagradu Ivan Filipović

02. 01. 2017.

nagrada_Filipovic_mDr. sc. Diana Grašić i dr. sc. Kata Lučić, dvije više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje odnedavno u mirovini, dobitnice su Nagrade Ivan Filipović, najvišeg priznanja kojeg Hrvatski sabor dodjeljuje djelatnicima u odgoju i obrazovanju za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu. Cjeloživotnim učenjem Diana Garašić i Kata Lučić pokazale su kako treba i kako se može raditi na osobnom razvoju i napredovanju.

Ističu se zapaženim rezultatima u teorijskom i praktičnom radu, a u Agenciji za odgoj i obrazovanje uživaju ugled uzornih stručnjakinja. Predano su radile, usavršavale se i učile, a svoje veliko znanje i iskustvo nesebično dijelile na mnogobrojnim seminarima, radionicama i predavanjima koje su održale diljem Hrvatske s ciljem promicanja inovativnih i kreativnih pristupa u odgojno-obrazovnom procesu u osnovnoj i srednjoj školi.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Agenciji za odgoj i obrazovanje HAK je dodijelio priznanje za dugogodišnju suradnju na području prometne preventive učenika

22. 12. 2016.

Prometni odgoj kao cjelina želi pronaći način, uz pomoć cjelokupnog društva, da sudionici prometnoga procesa vode računa o sigurnosti, razvijaju međusobnu solidarnost, humane i etičke odnose, štite zdravlje i život drugih osoba, osobito djece, osoba s invaliditetom, starih i nemoćnih te da se brinu o zaštiti životnog okoliša“, kako je to zakonodavac predvidio u stavku 1. članku 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Opće je poznato i priznato stajalište da se dobar odgoj, zdravo rasuđivanje, znanje, odgovornost i ostale pozitivne osobine stječu radom od najranije životne dobi pa je tako i s prometom, odnosno prometnom kulturom i suodnosom osoba u prometu, bez obzira na to u kojem svojstvu u njemu sudjelovali.

Opširnije

   

Arhiv natjecanja i smotri

„Novigradsko proljeće“ – europska točka darovitosti

20. 12. 2016.

novigradsko1_mŠkola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja je u Katalogu natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i dio je njezina rada na unapređenju i praćenju darovitih učenika osnovnih i srednjih škola, postala je nova europska točka darovitosti i to joj je vrijedno priznanje predano 8. prosinca 2016. godine u Ljubljani.

Pozvani predstavnici AZOO-a, članovi državnog povjerenstva i stručnog tima Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, sudjelovali su na stručnom skupu Suradnja i potpora obrazovanju darovite djece Centra za istraživanje i promociju darovitosti (Centre for Research and Promotion of Giftedness, CSRN).

Opširnije

   

Arhiv natjecanja i smotri

Nagrađeni najuspješniji komorni sastavi

13. 12. 2016.

komorni1_mIzuzetno uspješno 54. državno natjecanje učenika i studenata glazbe završeno je 10. prosinca 2016. godine svečanim koncertom najuspješnijih komornih sastava u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Nagrade i priznanja najboljim prvonagrađenim učenicima i studentima te njihovim mentorima uručili su Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Josip Burjan, tajnik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Alica Hergešić, viša savjetnica za umjetničke škole.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Potpisan Sporazum o nastavku suradnje između Agencije za odgoj i obrazovanje i Mémoriala de la Shoah

05. 12. 2016.

h1_mU Parizu je od 28. studenoga do 1. prosinca 2016. godine održan treći zajednički seminar Agencije za odgoj i obrazovanje i Mémoriala de la Shoah iz Pariza u kojem je sudjelovalo 17 učitelja i nastavnika iz različitih krajeva Hrvatske. Seminar se odvijao u Mémorialu de la Shoah, najvećem europskom dokumentacijskom centru i muzeju koji čuva uspomenu na stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu i promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske te niza drugih zemalja.

Seminar je održan u sklopu aktivnosti predviđenih Sporazumom o suradnji između Agencije za odgoj i obrazovanje i Mémoriala de la Shoah iz 2012.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Poruka najboljih: Veselimo se svakom novom danu i izazovu

28. 11. 2016.

prom1_mNajizvrsniji odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgojitelji, oni koji su dokazali uspješnost u radu s učenicima i u izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju promovirani su u zvanje mentora i savjetnika. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 25. studenoga 2016. godine u Zagrebu odluku o ponovnom napredovanju u zvanje uručili su im Jadranka Žarković-Pečenković, prof, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Momir Karin, prof., pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja.

Promovirani su prepoznati kao najbolji u sustavu i zato su nakon pet godina ponovno promaknuti u status mentora, ili u više položajno zvanje, status savjetnika. Rad 470 promoviranih odgojno-obrazovnih radnika vrednovali su ravnatelji i kolege u vrtićima i školama u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Poučavanje i učenje hrvatskoga jezika kao inoga jezika

23. 11. 2016.

Stručni skup za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika koji poučavaju inojezične učenike održan je 15. studenoga 2016. godine u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu. Skup je organiziran zbog potrebe za stručnim usavršavanjem učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika koji nisu dosad bili uključeni u edukaciju Agencije za odgoj i obrazovanje za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika koji poučavaju učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik.

Potreba za organizacijom stručnoga usavršavanja ukazala se i zbog sve većeg broja upisanih inojezičnih učenika u sustav obveznog i srednjoškolskog obrazovanja na području županije Grad Zagreb.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Simpozij povodom 25 godina vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi

27. 10. 2016.

s1-mSimpozij povodom 25 godina vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi Katolički vjeronauk u školi 1991. – 2016., održan je 14. listopada 2016. u Zagrebu. Nazočne vjeroučiteljice i vjeroučitelje voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike te odgojiteljice u vjeri i ostale vjeroučitelje te goste nazočne na Simpoziju, pozdravili su mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Tehničkoj vladi te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Promocija u zvanje mentora vjetar je u leđa najboljima u struci

17. 10. 2016.

prom6_mNajbolji hrvatski odgojitelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji za svoj su izniman trud i rad nagrađeni promocijom u zvanje mentora. Nova generacija mentora, promovirana je 13. i 14. listopada 2016. godine na svečanostima održanim na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U status mentora, promovirano je 699 odgojno-obrazovnih radnika, a Odluke kojima se potvrđuje njihovo zaslužno napredovanje promoviranima su uručili Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta i posebni savjetnik ministra Ivan Milanović-Litre.

Zvanje mentora posebno je zvanje koje stječu najizvrsniji, oni koji su uspješni u radu s učenicima i izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju. Njihov rad vrednovali su ravnatelji ustanova u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, a u položajno zvanje se biraju na rok od pet godina.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Pedagog pred izazovima promjena

17. 10. 2016.

fotke_Primosten_mDržavni skup za stručne suradnike pedagoge, održan od 10. do 12. listopada 2016. godine u Primoštenu, okupio je gotovo četiri stotine sudionika iz svih krajeva Hrvatske te sa svih razina odgojno-obrazovnog sustava. Teme ovogodišnjeg državnog skupa bila je „Pedagog pred izazovom promjena“ i potaknula je veliki interes sudionika. Skup je, u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, otvorila Ivana Biljan, predstojnica Podružnice Agencije u Osijeku te viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge.

Odabrana tema je više nego potrebna i aktualna. Živimo u svijetu sve bržih i intenzivnijih promjena. Svijet u kojemu živimo ogleda se u svim područjima pa tako i u sustavu odgoja i obrazovanja koje je, također, neprekidno izloženo promjenama. Mijenja se kontekst, mijenjaju se naši učenici i njihovi roditelji… potrebna je i promjena škole, učitelja i nastavnika, a onda i stručnih suradnika pedagoga koji bi trebali biti glavni inicijatori promjena u školstvu.

Opširnije

   

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja