Stručni skupovi

Pedagog i suvremena pedagoška teorija i praksa

20. 04. 2015.

primosten1_mNa dvodnevnom stručnom skupu stručnih suradnika pedagoga osnovnih i srednjih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 13. do 15. travnja 2015. godine u Primoštenu,  njih više od 380 iz cijele Hrvatske, bavilo se temom Pedagog i suvremena pedagoška teorija i praksa. Voditeljice skupa su bile više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan, predstojnica Podružnice Osijek i Đurđica Kaurloto-Martinić.

Razmjenom iskustava iz prakse, praćenjem  plenarnih predavanja i rada u sekcijama s izvrsnim predavačima, ostvaren je cilj skupa, jačanje kompetencija stručnih suradnika za primjenu i  provedbu  suvremenih teorijskih znanja u praksi. Rad pedagoga usmjeren na unapređivanje i razvoj kao jedno od ključnih područja rada stručnog suradnika doprinosi i unapređenju cjelokupnoga školskog kurikuluma.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Studijski posjet predstavnica Académie de Nantes Republici Hrvatskoj

17. 04. 2015.

Francuski institut u Hrvatskoj, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirali su studijski posjet za predstavnice Akademije u Nantu (13. – 17. travnja 2015.). Francuski institut u Hrvatskoj, Agencija za odgoj i obrazovanje i akademije u Grenoblu, Nici i Nansiju, već duži niz godina razvijaju francusko-hrvatske školske razmjene.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Državni stručni skup Odgojitelj predškolske djece i profesionalni izazovi

15. 04. 2015.

odgajatelji1_mDrugi državni skup za odgojitelje predškolske djece u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je od 8. do 10. travnja 2015. godine u Zadru. Tema stručnog skupa bila je Odgojitelj predškolske djece – profesionalni izazovi, a organizirale su ga više savjetnice za predškolski odgoj Tončica Kalilić, prof., mr. sc. Andreja Silić, Sanja Jelovčić, prof., Darija Drviš, prof., Jasna Šverko,prof., i vanjska suradnica Luja Zamečnik, prof. Suvremeni pristup odgojno-obrazovnom radu u predškolskim ustanovama pred odgojitelje postavlja brojne izazove.

Kao aktivnim sudionicima i sukonstruktorima kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje u dječjim vrtićima, svim odgojiteljima je važno sustavno stručno usavršavanje s ciljem podizanja razine razumijevanja odgojno-obrazovne prakse, načina promišljanja i djelovanja u kompleksnim institucijskim uvjetima. Zbog izloženosti svakodnevnim izazovima odgojitelji trebaju sustavnu stručnu podršku i kvalitetno izgrađenu mrežu sustručnjaka. Ovim skupom nastojalo se odgojiteljima pružiti podršku i usmjeriti ih u njihovu profesionalnom razvoju.

Opširnije

   

Stručni skupovi

8. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu Domovinski rat – 20 godina oslobodilačke operacije „Oluja“

09. 04. 2015.

Domovinski_1_m8. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti,  na temu Domovinski rat – 20 godina oslobodilačke operacije „Oluja“, održan je u Vodicama od 30. ožujka do 1. travnja 2015. i na njemu je nazočilo više od 220 učitelja i nastavnika povijesti iz Republike Hrvatske.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Kreće izrada standarda kvalifikacija, programa i pravilnika o postupku licenciranja ravnatelja

10. 03. 2015.

v1_mNajbrojniji do sada stručni skup ravnatelja osnovnih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je u prvom dijelu bio posvećen informiranju ravnatelja o provedbi Cjelovite kurikularne reforme, a u drugom stručnom usavršavanju o temama važnim za funkcioniranje u školama u problematičnim i kriznim situacijama, otvoren je 9. ožujka 2015. godine u Vodicama. Više od 730 ravnatelja osnovnih škola, koliko ih je prvoga dana sudjelovalo na stručnom usavršavanju, upoznati su s aktualnim promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu koje se prvenstveno odnose na kurikularnu reformu i licenciranje, odnosno, profesionalizaciju ravnateljskog posla.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Obavijest o otvaranju mrežne stranice CJELOVITE KURIKULARNE REFORME

03. 03. 2015.

U utorak, 3. ožujka 2015. godine otvorena je mrežna stranica CJELOVITE KURIKULARNE REFORME. 

Sve relevantne informacije o Ekspertnoj radnoj skupini za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, njenom radu te svim aktivnostima vezanim za kurikularnu reformu možete pogledati na mrežnoj stranici: http://www.kurikulum.hr/.

Sve upite vezane za kurikularnu reformu možete uputiti na e-adresu: Ova je e-mail adresa je zaštićena od spam-robota. Morate uključiti Javascript da biste je vidjeli. .

   

Obavijesti i najave

Najbolji promovirani u zvanje mentora

13. 02. 2015.

1_mNa svečanoj promociji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u zvanje mentora i savjetnika 13. veljače 2015. godine promovirano je 278 odgojno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova. Status mentora i savjetnika u predškolskim ustanovama dobio je 31 djelatnik, u osnovnim školama 168 učitelja i stručnih suradnika, a u srednjim školama i učeničkim domovima 79 nastavnika i stručnih suradnika. Napredovanjem u zvanje nagrađuje se najbolje u sustavu, simbolično ovom svečanom promocijom, a u materijalnim pravima povećanjem plaća. Mentori imaju 13 posto, a savjetnici 20 posto veći koeficijent za izračun plaća od ostalih odgojno-obrazovnih radnika.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Promovirani pozvani da svojim znanjem pomognu u izradi novih kurikuluma

30. 01. 2015.

prom1_mVas najbolje od najboljih u hrvatskom obrazovnom sustavu pozivam da date svoj doprinos jednom velikom izazovu koji nas čeka ove godine. U izradi kurikularne reforme angažirat ćemo više od 300 praktičara iz sustava, jer ste vi oni najkompetentniji  ljudi koji mogu reći na koji način hrvatski sustav obrazovanja može ići naprijed da bi osigurali kvalitetno društvo i gospodarstvo. Pozivam vas da zajedno idemo u veliku kurikularnu reformu, da se javite na javne pozive i da pomognete našim učenicima, ministarstvu i svima nama skupa da nam sustav odgoja i obrazovanja bude kvalitetniji nego je to danas, poručila je Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, obraćajući se odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima koji su promovirani u zvanje mentora i savjetnika.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Oblici sjećanja i suočavanja s prošlošću

26. 01. 2015.

hv1_mU tjednu kad se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta nije upitno želimo li se sjećati, već koji oblik to sjećanje ima i da li smo i koliko daleko spremni ići u suočavanju s vlastitim prošlošću i pokušajima nerazumijevanja. Svjedoci smo i danas da se u svijetu, koji je preplavljen nasiljem i netolerancijom, holokaust minimalizira i zato je možda važnije nego ikada ukazati na zločin koji se dogodio nad židovskim narodom i ostalim nevinim žrtvama nacističkog progona. Najbolji odgovor kojim se možemo suprotstaviti takvim tendencijama je upravo edukacija i nove metode poučavanja da bismo naše mlade generacije obrazovali za izgradnju demokratske i tolerantne države. Poruka je to upućena na otvaranju državnog stručnog skupa Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, koji je za učitelje i nastavnike različitih predmetnih područja organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u Varaždinu od 25. do 28. siječnja 2015. godine.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Potpisan sporazum o suradnji između AZOO-a i francuske Akademije u Nancyu

23. 01. 2015.

sporazum1_mVinko Filipović, ravnatelj Agencija za odgoj i obrazovanje i Michèle Boccoz, veleposlanica Republike Francuske u RH-a potpisali su 23. siječnja 2015. godine u Zagrebu partnerski ugovor o suradnji između francuske Akademije u Nancyu i Agencije za odgoj i obrazovanje. Sporazumom o suradnji želi se poticati učenje francuskog jezika u školskim ustanovama u Hrvatskoj i hrvatskog jezika u francuskim školskim ustanovama i poticati programe razmjene, posjete učenika, nastavnika i ravnatelja. Također želi se razvijati partnerstva između školskih ustanova u cilju vođenja zajedničkih pedagoških projekata i provoditi aktivnosti suradnje na području obrazovanja i stručnog usavršavanja nastavnika i odgovornih osoba u obrazovnoj administraciji.

Opširnije

   

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja