Obavijesti i najave

Poruka najboljih: Veselimo se svakom novom danu i izazovu

28. 11. 2016.

prom1_mNajizvrsniji odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgojitelji, oni koji su dokazali uspješnost u radu s učenicima i u izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju promovirani su u zvanje mentora i savjetnika. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 25. studenoga 2016. godine u Zagrebu odluku o ponovnom napredovanju u zvanje uručili su im Jadranka Žarković-Pečenković, prof, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Momir Karin, prof., pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja.

Promovirani su prepoznati kao najbolji u sustavu i zato su nakon pet godina ponovno promaknuti u status mentora, ili u više položajno zvanje, status savjetnika. Rad 470 promoviranih odgojno-obrazovnih radnika vrednovali su ravnatelji i kolege u vrtićima i školama u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Poučavanje i učenje hrvatskoga jezika kao inoga jezika

23. 11. 2016.

Stručni skup za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika koji poučavaju inojezične učenike održan je 15. studenoga 2016. godine u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu. Skup je organiziran zbog potrebe za stručnim usavršavanjem učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika koji nisu dosad bili uključeni u edukaciju Agencije za odgoj i obrazovanje za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika koji poučavaju učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik.

Potreba za organizacijom stručnoga usavršavanja ukazala se i zbog sve većeg broja upisanih inojezičnih učenika u sustav obveznog i srednjoškolskog obrazovanja na području županije Grad Zagreb.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Simpozij povodom 25 godina vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi

27. 10. 2016.

s1-mSimpozij povodom 25 godina vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi Katolički vjeronauk u školi 1991. – 2016., održan je 14. listopada 2016. u Zagrebu. Nazočne vjeroučiteljice i vjeroučitelje voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike te odgojiteljice u vjeri i ostale vjeroučitelje te goste nazočne na Simpoziju, pozdravili su mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Tehničkoj vladi te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof.

Opširnije

   

Obavijesti i najave

Promocija u zvanje mentora vjetar je u leđa najboljima u struci

17. 10. 2016.

prom6_mNajbolji hrvatski odgojitelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji za svoj su izniman trud i rad nagrađeni promocijom u zvanje mentora. Nova generacija mentora, promovirana je 13. i 14. listopada 2016. godine na svečanostima održanim na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U status mentora, promovirano je 699 odgojno-obrazovnih radnika, a Odluke kojima se potvrđuje njihovo zaslužno napredovanje promoviranima su uručili Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta i posebni savjetnik ministra Ivan Milanović-Litre.

Zvanje mentora posebno je zvanje koje stječu najizvrsniji, oni koji su uspješni u radu s učenicima i izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju. Njihov rad vrednovali su ravnatelji ustanova u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, a u položajno zvanje se biraju na rok od pet godina.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Pedagog pred izazovima promjena

17. 10. 2016.

fotke_Primosten_mDržavni skup za stručne suradnike pedagoge, održan od 10. do 12. listopada 2016. godine u Primoštenu, okupio je gotovo četiri stotine sudionika iz svih krajeva Hrvatske te sa svih razina odgojno-obrazovnog sustava. Teme ovogodišnjeg državnog skupa bila je „Pedagog pred izazovom promjena“ i potaknula je veliki interes sudionika. Skup je, u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, otvorila Ivana Biljan, predstojnica Podružnice Agencije u Osijeku te viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge.

Odabrana tema je više nego potrebna i aktualna. Živimo u svijetu sve bržih i intenzivnijih promjena. Svijet u kojemu živimo ogleda se u svim područjima pa tako i u sustavu odgoja i obrazovanja koje je, također, neprekidno izloženo promjenama. Mijenja se kontekst, mijenjaju se naši učenici i njihovi roditelji… potrebna je i promjena škole, učitelja i nastavnika, a onda i stručnih suradnika pedagoga koji bi trebali biti glavni inicijatori promjena u školstvu.

Opširnije

   

Arhiv natjecanja i smotri

Filmsko stvaralaštvo učenika prikazano na Smotri hrvatskoga školskog filma održanoj u Velikoj Gorici

28. 09. 2016.

filmska_smotra_1mU Velikoj Gorici je od 21. do 23. rujna održana četvrta Smotra hrvatskoga školskoga filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Smotru su vodili dr. sc. Krešimir Mikić, predsjednik i dr. sc. Srećko Listeš, tajnik Državnoga povjerenstva. Agencija za odgoj i obrazovanje godinama je suorganizirala filmske revije učenka osnovnih škola, a od 2013. godine samostalno organizira i vodi filmsku smotru učenika osnovnih i srednjih škola.

Organizacija Smotre hrvatskoga školskoga filma proizvod je zahtjeva i programskih načela Agencije da se naši učitelji i nastavnici što bolje upoznaju s kurikulskim načelima, potrebama suvremenoga društva, tehnološkim i tehnologijskim inovacijama kako bi njihov rad kvalitetnim i kreativnim mentorskim djelovanjem mogao što više i što bolje doprinijeti učeničkom stvaralaštvu.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Agencija organizirala državni skup za psihologe s temom Izazovi u radu s djecom i mladima

28. 09. 2016.

psiholozi_mDržavni stručni skup psihologa Izazovi u radu s djecom i mladima održan je u Varaždinskim Toplicama od 12. do 14. rujna 2016. Skup je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., koja je naglasila da se psiholozi svakodnevno u svojem radu suočavaju s izazovima u području savjetovanja učenika i roditelja, odgojitelja i učitelja, zaštite dječjih prava, psiholoških intervencija, rada s darovitim učenicima, učenicima s teškoćama i manjinama. Šarolikost poslova i područja rada školskih i predškolskih psihologa rezultirala je na ovom stručnom skupu bogatim i raznolikim programom koji je slika rada hrvatskih psihologa u praksi i njihove značajne uloge u odgojno-obrazovnom sustavu.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Održan stručni skup „Iz socijalnopedagoške riznice“

19. 09. 2016.

Vrazdin1_mOd 12. do 14. rujna 2016. u Varaždinskim Toplicama održan je stručni skup socijalnih pedagoga i voditelja županijskih stručnih vijeća za preventivne programe Iz socijalnopedagoške riznice. Na otvaranju skupa govorila je Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, a pozdravne riječi uputila je i Goranka Štefanić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Ljetna škola za odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima

06. 09. 2016.

domovi1_mAgencija za odgoj i obrazovanje, uz podršku Udruge učeničkih domova u Republici Hrvatskoj, organizirala je od 29. do 31. kolovoza 2016., Ljetnu školu za odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima u Učeničkom domu Paola Di Rosa u Dubrovniku. Bila je to prilika za multidisciplinarno stručno usavršavanje, razmjenu iskustava odgajatelja i stručnih suradnika te njihovo sudjelovanje u održavanju radionica i prikazu dobre prakse.

Opširnije

   

Stručni skupovi

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje osnovnih škola

05. 09. 2016.

katehetski1_mU organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje, u Splitu je 25. i 26. kolovoza održana Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u osnovnim školama. Oko 350 sudionika okupilo se u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu kako bi tijekom dva radna dana nazočilo i aktivno sudjelovalo u zanimljivim predavanjima, raspravama, interaktivnoj radionici, prezentacijama te duhovnom programu pod okvirnom temom Milosrđe – sadržajno i stilsko određenje vjeronauka.

Opširnije

   

KaramanDesign

Na vrh stranice Copyright © Agencija za odgoj i obrazovanje. Prenošenje sadržaja dopušteno je uz navođenje izvora. Uvjeti korištenja